Vrste mašina za sušenje veša

Po principu rada postoje dve vrste mašina za sušenje veša:

Sa grejačem

Sa toplotnom pumpom

 

Mašine za sušenje veša sa grejačem možemo podeliti na  kondenzacijske i sa odvodom vazduha.

Mašine za sušenje veša sa grejačem funkcionišu tako što jednim, ili češće dva, grejača greje unutrašnjost mašine dok se bubanj okreće. Po mestu odvođenja vlage iz veš mašine za sušenje veša sa grejačem možemo podeliti na ventilacione i kondenzacione.

Kondenzacijske mašine za sušenje veša sa grejačem – vlagu iz veša izvlače i kondenzuju u fioku mašine. Fioka se prazni po završetku sušenja. Prilikom pražnjenja fioke treba biti vrlo oprezan jer je voda vrela. Prednost kondenzacijske mašine u odnosu na onu sa odvodom vazduha je u mogućnosti da se postavi u bilo koju prostoriju, bez obzira da li prostorija ima izbušen otvor za spoljnu ventilaciju ili ne.

Kondenzacijske mašine za sušenje

Kondenzacijske mašine za sušenje

Mašine za sušenje veša sa grejačem sa odvodom vazduha – vlagu iz veša kroz crevo izbacuju van objekta. Ta potreba da se postavi u prostoriju u kojoj je moguće otvoriti ventilacioni otvor fi 100mm, je ujedno i najveća mana ovih mašina.

Mašine za sušenje veša sa toplotnom pumpom je najekonomičniji tip mašine. Ona koristi toplotnu pumpu i nema u sebi grejaci. To je čini veoma ekonomičnom ali i najskupljom mašinom za sušenje veša. Mašine za sušenje veša sa toplotnom pumpom se proizvode samo u izvedbi sa kondenzacijskom fiokom i nema ih u prodaji sa priključkom za odvod vazhuha crevom.

Neke mašine za sušenje se mogu staviti na mašinu za veš i time uštedeti prostor. Potrebno je dobro se raspitati prilikom kupovine.

mašine za sušenje se mogu staviti na mašinu za veš

mašine za sušenje se mogu staviti na mašinu za veš

Prilikom kupovine mašine za sušenje veša obratite posebnu pažnju na kapacitet mašine i energetski razred. Pravilnim izborom uštedećete na računu za struju.

Mašine za sušenje veša su veoma lake za održavanje ali nemojte zaboraviti da po završetku programa očistite filtere.

Prljav filter na mašini za sušenje

Prljav filter na mašini za sušenje

Ono što bi još trebalo da znate u vezi mašinama za sušenje veša:

Da bi veš mogli da sušite u mašini za sušenje on treba da bude izcentrifugiran na bar 800 obrtaja u mašini za veš u toku pranja.

Po završetku sušenja veša poželjno da ga odmah izvadite iz mašine i složite i time izbegnete da vam veš bude jako izgužvan.

 

Saznajte zašto ostaju fleke na vešu posle pranja.